Pieczony kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1700 gramów

1 opakowanie

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

2.5 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.

Krok 3

Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.

Krok 5

Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 6

W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn - na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.

Krok 7

Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cytrynę możesz zamienić na limonkę lub pomarańczę.

1

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 24.08.2016

    Sprubője.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak nadziewany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z warzywami Pieczony kurczak z warzywami

Kurczak pieczony w całości to świetny sposób na niedzielny obiad – i nie tylko! Sprawdzi się także w święta i na wiele uroczystych okazji. Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, łatwo więc eksperymentować z dodatkami do niego. Pasuje bowiem do warzyw, owoców oraz ziół. Przygotowanie mięsa zacznij od umycia go i dokładnego natarcia przyprawami, które sprawią, że nabierze ono smaku. Przyrządź np. ziołowo-cytrynową mieszankę, i natrzyj nią mięso również pod skórką. Dzięki temu zyska miękkość, a skórka nabierze ziołowego aromatu. Serwując pieczonego kurczaka z warzywami, dobierz dodatki tak, by ich smaki i zapachy ze sobą współgrały. Połącz na przykład kolorowe cukinie, pomidorki koktajlowe i szalotki. Piecz kurczaka w kilku etapach – najpierw pod przykryciem, by skórka się nie przypaliła. Dopiero po jakimś czasie, kiedy mięso zacznie się dopiekać, zdejmij ją i czekaj, aż wierzch nabierze brązowozłotego koloru. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem – dzięki temu nie wyschnie. Pieczonego kurczaka podaj z ziemniakami albo ryżem.