Kurczak z imbirem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z imbirem i limonką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i cebulę wymieszaj z imbirem i trawą cytrynową.

Krok 2

Kurczaka przetnij na pół i posmaruj marynata. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Krok 3

Kokos podgrzej w rondlu dodaj sok z limonki i miód, wymieszaj wszystko.

Krok 4

Niewielką ilością przygotowanego sosu posmaruj kurczaka. Umieść go na blaszce ustawionej nad brytfanką wypełnioną do połowy wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni, smarując kurczaka co jakiś czas sosem.

Krok 5

Gdy kurczak będzie upieczony, wyjmij go, a wodę w brytfance doprowadź do wrzenia i zredukuj płyn do 0,5 szklanki. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do brytfanny. Doprowadzić do wrzenia i mieszaj do momentu kiedy zgęstnieję Kurczaka podawaj polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z imbirem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Babka ucierana
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej