
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 szklanki
marynata:
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Krok 2
Pokrój kurczaka w paski. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj i trzymaj w lodówce przez godzinę.

Krok 3
Pokrój cebulę w małą kostkę i lekko podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 4
Rozgnieć plastry ananasa, a następnie wymieszaj z sokiem pomarańczowym, syropem z ananasa, wiórkami kokosowymi oraz Fixem Knorr.

Krok 5
Po zamarynowaniu, mięso, wraz z marynatą, podsmaż na oleju.

Krok 6
Następnie dodaj cebulę i sos. Duś przez kilka minut – do momentu, gdy sos zgęstnieje i smaki się połączą. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po tajsku na słodko
Kuchnia orientalna często łączy słodko-kwaśne składniki, tworząc w ten sposób bogate w smaki potrawy. Przykładem tego jest kurczak po tajsku na słodko. Dzięki marynacie mięso drobiowe jest bardzo aromatyczne, soczyste i dość pikantne. Zawdzięcza to mieszance przypraw, na które składają się m.in. lubczyk, rozmaryn, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa, imbir, oregano, curry, cynamon i kurkuma. Połącz je z miodem, sosem sojowym oraz tabasco, sokiem z cytryny, a następnie powstałą zalewą polej mięso. Cebulę zeszklij na patelni. Przygotuj też owocowy sos z rozgniecionych plastrów ananasa, soku pomarańczowego, syropu z ananasa, wiórków kokosowych, rodzynków oraz przypraw. Dodaj go do podsmażonego z marynatą mięsa, dołącz też cebulę. Duś wszystko razem przez jakiś czas. Składniki powinny się ze sobą połączyć, a sos nabrać gęstości. Gotowego kurczaka po tajsku na słodko serwuj z ryżem, kaszą kuskus lub makaronem sojowym. Udekoruj potrawę natką pietruszki i plastrami cytryny. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak – krok po kroku – przyrządzić to danie.