Kurczak w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowym

Autor: natalienne

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś pokroić na wąskie plastry, a następnie natrzeć je solą i pieprzem - duużą ilością pieprzu :)

Krok 2

Do śmietany wrzucić garść cebulki prażonej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czosnku oraz pół łyżki papryki (sos musi być dość ostry) lub 2 opakowania zupki cebulowej.

Krok 3

Naczynie żaroodporne nasmarować niewielką ilością przygotowanego sosu, a następnie układać kurczaka warstwami, przekładając je sosem. Całość przykryć resztką pozostałego sosu

Krok 4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Najlepiej piec w naczyniu z przykrywką, ale nie trzeba :) Smacznego!

Krok 5

Kurczka można jeść samego, ale moja rodzina lubi go z brokułami - świetnie pasuje do sosu, więc polecam! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
17 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej