Kurczak z hinduskimi przyprawami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z hinduskimi przyprawami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
395 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej i wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek, imbir i całą papryczkę chili.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 1

Krok 2

Dodaj cukier i smaż przez minutę.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 2

Krok 3

Dodaj chili w proszku, garam masalę, kolendrę i turmeric. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 3

Krok 4

Smaż, aż cebula zbrązowieje i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 4

Krok 5

Dopraw mięso przyprawą Knorr i smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 5

Krok 6

Teraz dorzuć pomidory i wyciśnięty sok z cytryny. Duś, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z hinduskimi przyprawamiKurczak z hinduskimi przyprawami

Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwykłych składników do stworzenia niezwykłej potrawy. To danie zabierze cię w kulinarną podróż w tłumne ulice indyjskich targowisk, przepełnione zapachem aromatycznych przypraw. Jędrne i soczyste kawałki mięsa z nutą słodyczy i pikantnym chili potrafią rozpalić zmysły. A hinduskie przyprawy? Obok imbiru i kolendry, które używa się w Polsce coraz częściej, do tej potrawy dodaliśmy także garam masalę. Jest to specjalna mieszanka ziół o słodkim posmaku, bardzo popularna w azjatyckiej sztuce kulinarnej. Można ją kupić w każdym dobrym sklepie spożywczym lub przez Intenet. Do duszonego w pomidorach kurczaka dodaj także łyżeczkę turmeriku, znanego bardziej pod nazwą kurkuma. Nada on potrawie charakteru i pięknej żółtej barwy. Do dzieła!