Kurczak z cebulą i czosnkiem z piekarnika - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak czosnkowo cebulowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

1.8 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 cebule ścieramy na tarce, łączymy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i pozostałymi przyprawami. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso trzeba szczelnie zamknąć ponieważ zapach czosnku i cebuli jest dość intensywny.

Krok 2

Na drugi dzień kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a pozostałe 2 cebule kroimy w ćwiartki i układamy dookoła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 3

Kurczaka pieczemy 90 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czosnkowo cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej