
Składniki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
4 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
150 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sojowy, wino, imbir, 2 ząbki czosnku mieszamy i marynujemy w tej mieszance pokrojonego w paski kurczaka. Odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Krok 2
Przygotowujemy sos: smażymy szczypiorek i czosnek w niewielkiej ilości tłuszczu. 6 łyżek bulionu z bulionetki drobiowek Knorr łączymy z mąką kukurydzianą, skórką i sokiem cytrynowym, cukrem oraz olejem sezamowym, wlewamy do szczypiorku i czosnku, gotujemy do zgęstnięcia i doprawiamy solą. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy aby kurczak był dobrze pokryty i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu (ja posypałam startymi sezamkami i dobrze wymieszałam).

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej