Chrupiący kurczak w sosie słodko kwaśnym - przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

3 plastry

300 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie skrop połową oleju, natrzyj startym czosnkiem i oprósz wszystkimi przyprawami.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 1

Krok 2

Następnie mięso oprósz dokładnie mąką, skrop pozostałym olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 15 minut, aby skórka na mięsie zrobiła się chrupiąca.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 2

Krok 3

W tym czasie połącz sok ananasowy z Fixem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu ananasa pokrojonego w drobną kostkę i zagotuj.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 4

Krok 5

Gdy sos się zagotuje i lekko zgęstnieje dodaj posiekaną natkę pietruszki. Chrupiące pałki z kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.

Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym  Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Sposobów na przygotowanie smacznego kurczaka jest wiele. Wśród nich warto zwrócić uwagę na propozycję podania go z sosem słodko-kwaśnym. Aby gotowa potrawa była naprawdę smaczna, konieczne jest właściwe przyrządzenie mięsa. By nadać mu intensywnego zapachu i smaku, natrzyj je oliwą z oliwek i startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piecz powoli, stopniowo zwiększając temperaturę. Dzięki temu jego skórka będzie chrupiąca i złocista. Udka kurczaka możesz wcześniej oprószyć niewielką ilością mąki kukurydzianej. Sprawi to, że kawałki mięsa nie będą nadmiernie wysychać w trakcie pieczenia. Oddzielnie przyrządź sos słodko-kwaśny na bazie soku z ananasa. Dodaj do niego kawałki owoców odsączone z zalewy oraz pikantne przyprawy, które będą kontrastować ze słodyczą owocu. Sprawdzi się przede wszystkim czosnek, imbir, curry i ostra papryka. Składniki gotuj razem do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec dodaj do niego świeży koperek lub natkę pietruszki. Polej nim chrupiącego kurczaka i podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na smaczne danie z drobiu.