Kurczak z ananasem na sposób chiński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z ananasem na sposób chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

708 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

sos cytrynowy:

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

0.25 szklanki

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w mniejsze kawałki, rozbij lekko tłuczkiem i przełóż do miski. Mięso dopraw przyprawą Knorr i dodaj sherry. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos cytrynowy: plasterki ananasa pokrój w drobną kosteczkę. Chilli posiekaj. Na tarce zetrzyj imbir i skórkę z cytryny.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mleko z odrobiną wody, dodaj Fix Knorr i pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 3

Krok 4

Do bułki tartej dodaj sezam, roztrzep jajko. Kurczaka zanurzaj w jajku i bułce tartej.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 4

Krok 5

Następnie smaż na rozgrzanym wcześniej oleju, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 5

Krok 6

Gotowe kawałki kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i podawaj z sosem. Możesz je udekorować plasterkami ananasa.

Kurczak z ananasem na sposób chiński - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

2

Opinie o przepisie

  • Zuzanna. dudek

    Zuzanna. dudek , 25.01.2020

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z ananasem na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ananasem na sposób chińskiKurczak z ananasem na sposób chiński

Kuchnia chińska słynie z oryginalnego połączenia smaków. Składniki wytrawne łączy się w niej często ze słodkimi, dzięki czemu powstają wyjątkowe potrawy. Wypróbuj taką kombinację i przygotuj kurczaka z ananasem na sposób chiński. Mięso na początek podziel na mniejsze kawałki. Następnie rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardziej miękkie. Przełóż je do miski, posyp przyprawą do złocistego kurczaka i polej niewielką ilością sherry, które opcjonalnie możesz zastąpić świeżo wyciskanym sokiem z ananasa. Piersi z kurczaka odstaw do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj sos curry. Wymieszaj z nim ananasa pokrojonego w kostkę, drobno posiekane chili, skórkę z cytryny i starty imbir, a następnie zagotuj sos. Mięso z kurczaka obtaczaj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Filety z piersi kurczaka pokrój w paski i podawaj polane sosem. Jako dekoracja sprawdzą się plasterki ananasa lub listki świeżej kolendry. Dzięki temu przepisowi z pewnością przygotujesz perfekcyjne danie.