
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
1 pęczek
4 sztuki
4 łyżki
80 mililitrów
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój na cienkie paski i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Do 3 łyżek sosu hoisin dodaj 1 łyżkę oleju sojowego i wrzuć kurczaka. Marynuj minimum godzinę.

Krok 3
Cebulkę pokrój w paski, a czosnek posiekaj.

Krok 4
Sos sojowy zmieszaj z mąką i wodą.

Krok 5
3 łyżki oleju rozgrzej na patelni i wrzuć kurczaka. Podsmaż, po czym dodaj zmiażdżony czosnek, bambus odsączony i pokrojony, łyżkę sosu hoisin oraz imbir.

Krok 6
Znowu podsmaż, a następnie dodaj cebulkę i zalej wodą z mąką. Zagotuj i wymieszaj. Jak tylko potrawa lekko zgęstnieje podawaj posypaną posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z bambusem
Kurczak z bambusem to apetyczne i szybkie danie kuchni orientalnej. Jest świetnym przykładem na to, jak prosta w przyrządzeniu może być potrawa azjatycka. Znajdziesz w niej soczyste mięso, chrupiące, słodkawe pędy bambusa oraz typowe dla tamtejszej kuchni sosy – sojowy i hosin. Ten ostatni przyrządzany jest z soi i śliwek – stanowi popularny dodatek do ryb oraz drobiu. Przyrządź z niego marynatę, która nada delikatnemu mięsu wyrazistości. Kurczaka pokrój w paski, posyp przyprawą i zamarynuj. Następnie podsmaż razem z czosnkiem, cebulą i imbirem. Świeże kłącze ma cytrusowy słodko-pikantny smak – do kurczaka pasuje idealnie. Zalej całość sosem i duś do momentu, aż zgęstnieje. Kurczaka z bambusem podawaj z białym ryżem, np. delikatnym w smaku długoziarnistym ryżem jaśminowym, który po ugotowaniu pozostaje sypki. Udekoruj gotową potrawę posiekaną kolendrą i skrop niewielką ilością soku z limonki lub cytryny. Zainspiruj się tym przepisem na kurczaka z bambusem. Spróbuj go przy najbliższej okazji.