Kurczak pieczony z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z natką pietruszki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wnętrze kurczaka natrzyj pokruszoną kostką pietruszkową. Do środka włóż umytą i wysuszoną natkę pietruszki.

Krok 2

Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i włóż kawałki masła. Na tym ułóż kurczaka.

Krok 3

Kostkę warzywną rozpuść w 150 ml wrzątku. Bulionem zalej kurczaka.

Krok 4

Piecz w 180 stopniach przez 80 minut, polewając kurczaka od czasu do czasu sosem z dna naczynia.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej