Kurczak w sosie serowym
z nutą wędzonki
łatwe
1085 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
150 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron lub ryż ugotuj według zaleceń producenta

Krok 2
Pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka smaż aż lekko się zarumieni.

Krok 3
Całość zalej rozmieszanym w śmietanie i wodzie fixem Knorr, dzięki któremu sos nabierze serowego smaku. Sos gotuj jeszcze około 2 minut aż osiągnie odpowiednią gęstość.

Krok 4
Podawaj z makaronem lub ryżem posypane tartym serem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Do ugotowanej potrawy możesz dodać kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek - twoje dzieci na pewno to docenią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie serowym
Delikatne drobiowe mięso wyśmienicie komponuje się z gęstym sosem serowym – przyrządź go na prosty obiad i podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka potrawa dobrze smakuje z makaronem typu spaghetti czy ryżem, a nawet ugotowanym na parze lub upieczonym kalafiorem. Jej przygotowanie zacznij od pokrojenia w niezbyt dużą kostkę filetu z piersi kurczaka. Podsmaż go na rozgrzanym tłuszczu, aż lekko się zarumieni. Gotową mieszankę do spaghetti carbonara połącz z wodą i kwaśną śmietaną. Tak powstałym sosem zalej mięso i doprowadź do wrzenia – dzięki wykorzystanemu produktowi całość nabierze śmietankowego smaku oraz kremowej konsystencji. Kurczaka w sosie serwuj na ciepło z wybranym dodatkiem. Przed podaniem posyp go startym żółtym serem, np. gouda, który możesz także zapiec przez chwilę w piekarniku. Do dekoracji użyj drobno posiekanej natki pietruszki lub innych świeżych ziół, chociażby oregano. Z czym podasz przyrządzone według naszego przepisu danie? Cenimy Twoje sugestie, zatem koniecznie podziel się nimi w komentarzu.