Kurczak po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

625 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

2 cm

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetry.

Kurczak po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

Pół szklanki wody wymieszaj z Fixem Knorr i dodaj mięso. Odstaw na 20 minut.

Kurczak po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Następnie wrzuć kawałki mięsa. Pozostałą marynatę odstaw.

Kurczak po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj do smażonego mięsa posiekany czosnek oraz imbir. Dalej smaż.

Kurczak po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Jak mięso będzie miękkie dodaj sos sojowy, ocet, cukier, pieprz, bulion oraz pozostałą marynatę. Gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i potrawa zgęstnieje.

Kurczak po seczuańsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu posyp cebulą dymką pokrojoną w słupki. Danie podawaj samodzielnie lub z ryżem.

Kurczak po seczuańsku - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po seczuańskuKurczak po seczuańsku

Poszukujesz przepisu na smaczne danie pochodzące z kuchni chińskiej? Dobrą propozycją będzie kurczak po seczuańsku. Podstawą do przygotowania tej potrawy jest pierś kurczaka. Przed podsmażeniem jej na patelni, należy starannie ją zamarynować. W tym celu sięgnij przede wszystkim po przyprawy korzenne, takie jak imbir czy gałka muszkatołowa. Do wersji pikantnej niezbędny jest czosnek, papryka chili oraz czarny i biały pieprz. Dla urozmaicenia możesz dodać również listki świeżej kolendry i zmiażdżony w moździerzu anyż. Smażone mięso warto dodatkowo doprawić obranym i startym na małych oczkach tarki imbirem. Zapraw je mieszanką przygotowaną z sosu sojowego, octu i cukru. Nadmierną pikanterię zrównoważysz bulionem warzywnym. Zadbaj o to, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gotową potrawę podawaj jako samodzielne danie lub serwuj z dodatkiem długoziarnistego ryżu, ugotowanego na sypko. Warto dodatkowo udekorować je listkami pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka po seczuańsku.  Smacznego!