
Składniki
4 sztuki
30 gramów
3 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
5 łyżeczek
0.25 szklanki
1.5 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.

Krok 2
Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.

Krok 3
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.

Krok 4
Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.

Krok 5
Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po seczuańsku
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!