Kurczak po Otwocku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po Otwocku

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

1 szklanka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z łyżką oleju i sokiem z cytryny. Natrzyj nią podzielonego kurczaka i wstaw na ok. 30 min do lodówki.

Krok 2

Po około 30 minutach wyjmij, obtocz w mące i przesmaż.

Krok 3

Cebulę drobno pokrój i podsmażyć na oliwie. Pieczarki poszatkuj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do cebuli i smaż, aż staną się miękkie.

Krok 4

Opanierowanego kurczaka podlej 1 szklanką wody i duś pod przykryciem aż zrobi się miękkie.

Krok 5

Natomiast śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do sosu, który trzeba podgrzewać na małym ogniu (sos nie powinien wrzeć).

Krok 6

Na koniec porcje kurczaka wyłoż na talerze, podlej sosem pieczarkowym i posyp świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po Otwocku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej