
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 2
Kurczaka usmaż.

Krok 3
Dymkę wraz ze szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka.

Krok 5
Następnie przełóż cebulę ze szczypiorem i boczkiem.

Krok 6
Posmaruj wszystko śmietaną, a na wierzchu połóż ziemniaki pokrojone na plastry grubości 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 °C przez 20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na pełne smaku i aromatu gorące danie. Aby ją przygotować, wystarczą: ugotowane ziemniaki, mięso, sezonowe warzywa i duża ilość przypraw. Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, wędzonym boczkiem, cebulą dymką i śmietaną będzie świetną propozycją na codzienny obiad, a także ciepłą kolację. Mięso z kurczaka smaży się z dodatkiem przypraw, a następnie posypuje przysmażonym z cebulą dymką boczkiem, polewa śmietaną i układa na nich plastry ziemniaków posypane obficie majerankiem oraz cebulą. Dzięki zapiekaniu wszystkie składniki nabierają wyrazistego smaku. Możesz polać tak przygotowaną potrawę swoim ulubionym sosem – pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub paprykowo-ziołowym. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane, możesz je więc śmiało zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce na drugie śniadanie. Masz ochotę na to danie pachnące majerankiem, i boczkiem? Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną zapiekankę!