Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
1177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

882 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do salsy dodaj posiekaną papryczkę chilli lub marynowaną Jalapeno, a salsa nabierze ostrego charakteru!

11

Opinie o przepisie

  • Grzesiu  Kwiek

    Grzesiu Kwiek , 21.04.2020

    bardzo lubię:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TYMCsolo

    TYMCsolo , 16.03.2020

    jeszcze nie wiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach , 13.01.2018

    Wyszło przyzwoicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Stachecka

    Magdalena Stachecka , 30.07.2016

    Pikantny kurczak jest bardzo dobry a salsa z pomidorów fajnie łagodzi smak, mój chłopak był zachwycony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowakowska

    Ewa Nowakowska , 18.06.2016

    wygląda pysznie,ale nie wiem jak smakuje bo nie jadam drobiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski , 18.06.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Adamiok

    Magda Adamiok , 18.06.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Tomaszuk

    Marcin Tomaszuk , 18.06.2016

    Aga kiedy mam na nie wpadac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi Musiolek

    Zibi Musiolek , 18.06.2016

    Wolę swoje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cieslak

    Teresa Cieslak , 18.06.2016

    O JOJOJ PYCHOTKA AZ SLINA CIEKNIE A UMNIE REMONT KUCHNI ANI ZLEWU ANI KUCHENKI ANI ZLEWU POPROSTU GORZEJ JAK U CYGANOW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 18.06.2016

    Też to bym zjadła, ale mam udka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsąPiersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.