Kurczak Cordon Bleu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Cordon Bleu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
463 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj rozdrobniony ser i oraz masło i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw do ostygnięcia do lodówki. Masa powinna dobrze zastygnąć.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 2

Krok 3

Mięso natnij z boku nożem tworząc głęboką kieszeń. W otwór nałóż sporą ilość zastygłego farszu serowego, ale tak, aby nie wystawał ponad mięso. Nafaszerowane kurczaki odstaw do lodówki na kolejne 20 minut.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 3

Krok 4

Następnie każdego dopraw według uznania i panieruj zaczynając od mąki, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Następnie powtórz w jajku i bułce tartej, aby panierka była mocna i szczelna.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 4

Krok 5

Kotlety smaż w głębokim i średnio rozgrzanym tłuszczu około 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z surówkami.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Cordon BleuKurczak Cordon Bleu

Wypełniony serowo-ziołowym farszem kurczak Cordon Bleu to wykwintna wersja tradycyjnego kotleta. Jego przyrządzenie nie wymaga – wbrew pozorom – specjalnych umiejętności kulinarnych. Na temat pochodzenia tego dania istnieje wiele teorii. Żadna z nich nie została jednak potwierdzona. Szkoda więc czasu na zastanawianie się, kto jako pierwszy wpadł na pomysł, aby w soczystym mięsie w chrupiącej panierce ukryć serową niespodziankę. Lepiej zakasać rękawy, przyrządzić kurczaka Cordon Bleu i podać go na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Najlepiej wraz z pieczonymi ziemniaczkami oraz zieloną sałatą polaną sosem winegret. Klasyczny przepis na Cordon Bleu warto poddać drobnym modyfikacjom - mięso z kurczaka można zastąpić cielęciną, indykiem lub schabem, a do panierki dodać ziarna sezamu oraz starty parmezan.