Kurczak w miodzie (ze śliwkami) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w miodzie (ze śliwkami)

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, podziel na porcje, po czym ułóż w garnku i zalej minimalną ilością wody (tak, by całe mięso zostało pokryte).

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również przyprawy: cynamon szafran, rozpuszczone masło oraz Delikat Knorr. Całość zagotuj, po czy duś na małym ogniu przez 50-60 minut

Krok 3

Po tym czasie wyjmij kurczaka na osobny talerz, a do wywaru wrzuć śliwki (bez pestek) i gotuj je przez 15 minut.

Krok 4

Dopraw miodem i gotuj, dopóki wywar nie zgęstnieje i nie zmieni się w sos. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Podawaj go z ryżem, pamiętając, by całość polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej