
Składniki
1 sztuka
250 gramów
2 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, podziel na porcje, po czym ułóż w garnku i zalej minimalną ilością wody (tak, by całe mięso zostało pokryte).
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również przyprawy: cynamon szafran, rozpuszczone masło oraz Delikat Knorr. Całość zagotuj, po czy duś na małym ogniu przez 50-60 minut
Krok 3
Po tym czasie wyjmij kurczaka na osobny talerz, a do wywaru wrzuć śliwki (bez pestek) i gotuj je przez 15 minut.
Krok 4
Dopraw miodem i gotuj, dopóki wywar nie zgęstnieje i nie zmieni się w sos. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Podawaj go z ryżem, pamiętając, by całość polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej