Udka z kurczaka z tequilą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z tequilą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 pęczek

0.5 szklanki

salsa pomidorowa i kwaśna śmietana:

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 1

Krok 2

Dodaj koncentrat pomidorowy, tequilę, skórki i sok z cytrusów, pieprz cayenne, cukier i posiekaną kolendrę.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 2

Krok 3

Udka z kurczaka zamarynuj w przygotowanej paście i pozostaw na co najmniej 2 godziny w lodówce.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj około 12-15 minut często obracając. Skórka powinna być chrupiąca. Podawaj z salsą pomidorową i kwaśną śmietaną.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 4

Krok 5

Salsa: Pomidory, paprykę i kolendrę posiekaj. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj. Salsę pomidorową oraz śmietanę przełóż do małych miseczek i podawaj do grillowanych mięs.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z tequilą Udka z kurczaka z tequilą

Udka z kurczaka, które podasz dzisiaj na obiad, wcale nie muszą wyglądać tak jak zawsze. Zaskocz wszystkich tym, jaka jesteś kreatywna w kuchni i udowodnij, że nawet pospolite kurze udko, może stać się arcydziełem. Wystarczy nieco fantazji, szczerych chęci i nieprzeciętnych dodatków. Zanim na dobre zaczniesz gotować, sprawdź, czy masz w domu wszystkie niezbędne składniki – w tym koniecznie tequilę, której smak nadaje ton ten potrawie. Ważne jest, aby udka uprzednio wyluzować, a więc pozbyć się wszystkich kości. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić udka. Sok z cytrusów dodany do marynaty nada orzeźwiającego smaku i aromatu. Latynoamerykańskie klimaty zawitają w twoim domu dzięki dodatkowi warzywnemu – świeża pomidorowa salsa zwieńczy dzieło. Kwaśna śmietana z kolei zrównoważy ostre akcenty tego dania. Smacznego!