Pierś z kurczaka z sosem mango
NOWY PRZEPIS
łatwe
2092 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
400 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
2 łyżki
10 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz, usuń skórkę, obierz mango pokrój w drobną kosteczkę, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek kolendrę, chili, imbir. Obierz ze skóry zetrzyj na tarce.

Krok 2
Kurczaka pokrój w paseczki, oprósz przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Odstaw na bok do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż szalotkę, chili i czosnek. Gdy szalotka się delikatnie zarumieni, dodaj brązowy cukier i smaż, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj imbir, mango, wiórki kokosowe, pomidory, curry w proszku i ocet.

Krok 4
Wszystko razem smaż, aż ocet niemal w całości odparuje, dodaj napój kokosowy i kurczaka . Wszystko razem duś dwie trzy minuty.


Dobra rada:
Podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z sosem mango
Kombinacje wytrawnych składników i owoców pojawiają się na stołach coraz częściej, lecz kurczak z mango nadal może okazać się smakowitą nowinką. Egzotyczny sos, rozpływające się w ustach mięso i pachnące przyprawy zapewnią niezrównaną ucztę dla kubków smakowych.
Dla kogo?
Mięso kurczaka na tyle często gości w Waszym menu, że już zaczyna brakować pomysłów na jego podanie? Sos z mango sprawi, że spojrzycie na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
Takim daniem bez wątpienia zaimponujecie swojej drugiej połówce podczas romantycznej kolacji. Świętujecie ważne wydarzenie i chcecie przygotować coś ekstra? Kurczak z mango pasuje jak ulał.
Czy wiesz, że?
Owoce mango były znane w Indiach już 4 tysiące lat temu. Do Europy trafiły w XVI wieku dzięki podróżom portugalskich żeglarzy.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka z sosem mango serwować można z dowolnym rodzajem ryżu, szczególnie polecamy jaśminowy oraz basmati.