Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami
łatwe
446 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
100 gramów
3 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczak dopraw delikatnie solą i pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 2
Fix Knorr zagotuj z 300 mililitrami wody.

Krok 3
Następnie zalej płynem mięso w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4
Pomidory oraz mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 5
Następnie układaj na przemian plastry pomidora i sera na powierzchni mięsa. Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Mięso podawaj wraz z powstałym sosem, udekorowane posiekanymi oliwkami oraz listkami świeżej bazylii.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak "caprese" z mozzarellą i pomidorami
Caprese to jedna z najsłynniejszych włoskich sałatek. Pomidory, mozzarella i bazylia skropione są oliwą przypominają włoską flagę, a ich smaki wyśmienicie się ze sobą komponują. Kurczak z mozzarellą „caprese” jest jedną z wariacji na temat tej sałatki. Soczyste białe mięso, zarumieniony ser, dojrzałe pomidory, a wszystko zapieczone w śmietanowo-jajecznym sosie carbonara – to godna polecenia propozycja na smaczny obiad. Najpierw podsmaż filety, a następnie ugotuj sos. Zalej nim żaroodporne naczynie i ułóż mięso, po czym przykryj na przemian plastrami mozzarelli oraz pomidorów. Jeśli masz taką możliwość, wybierz mozzarellę di bufala, czyli oryginalną wersję z mleka bawolic, produkowaną we włoskiej Kampanii. Zapiecz potrawę, a po wyjęciu z piekarnika, posyp ją pokrojonymi czarnymi oliwkami i udekoruj świeżą bazylią. Serwuj z makaronem albo ziemniakami, pasować będzie też kawałek bagietki lub ciabatty. Kurczak „caprese” z mozzarellą i pomidorami to danie warte spróbowania – przekonaj się o tym!