
Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pstrągi umyj, usuń oczy, ponacinaj wierzch aż do ości.

Krok 2
Cukinie, fenkuł i ziemniaki pokrój w plastry, posiekaj natkę kopru i czosnek, pomidorki przekrój na pół. Otrzyj cytryny ze skóry, a następnie jedną cytrynę okrój z białej warstwy i pokrój w plastry.

Krok 3
W misce pomieszaj oliwę z oliwek, połowę czosnku, połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr, skórkę z cytryny. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zamarynuj rybę, dobrze ją wetrzyj w skórę i środek ryby, w drugiej marynacie obtocz warzywa – cukinie, ziemniaki i fenkuł.

Krok 4
W tej samej misce wymieszaj masło, koperek i czosnek. Słuszną porcję masła włóż do środka każdej ryby.

Krok 5
Na desce rozłóż dwa duże liście chrzanu. Na środku ułóż porcję ziemniaków, cukinii i fenkuła, na warzywach połóż rybę, na rybie ułóż kilka pomidorków, porcje kaparów i plastry cytryny.

Krok 6
Całość ściśle zroluj zawijając brzegi do środka, następnie ryby ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.


Dobra rada:
Do tego przepisu możesz użyć dowolnej ryby – dorsza, dorady czy okonia morskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne pstrągi w liściach chrzanu
Pstrąga z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany jest w całym kraju pod różnymi postaciami. Najczęściej trafia na patelnię lub grill, tworząc pyszną potrawę obiadową. Jeśli chcecie wprowadzić nieco świeżości do waszej kuchni, zaskakując bliskich kulinarną kreatywnością, przygotujcie pikantnego pstrąga w liściach chrzanu, według naszej receptury. To danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Delikatna ryba, której smak wzmacnia pikantna mieszanka przypraw oraz naturalny aromat chrzanu, zachwyci każdego!
Dla kogo?
Pikantne pstrągi w liściach chrzanu to danie dedykowane przede wszystkim miłośnikom ryb w nowoczesnej i pikantnej odsłonie.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się jako element codziennego menu obiadowego. Pikantne pstrągi doskonale wpisują się również w charakter uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
W Polsce występują trzy gatunki pstrąga: potokowy, tęczowy i źródlany. Na stoły najczęściej trafia odmiana tęczowa, która hodowana jest przede wszystkim na Pomorzu Gdańskim.
Dla urozmaicenia:
Nasz przepis na pstrąga sprawdzi się doskonale także z innymi gatunkami ryb, np. doradą, okoniem morskim czy dorszem.