Chipsy z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chipsy z jarmużu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście jarmużu umyj osusz oddziel od grubych części łodygi. Jarmuż w misce pomieszaj najpierw z oliwą a następnie obtocz w przyprawie Knorr, czosnku oraz odrobinie soli.

Chipsy z jarmużu - Krok 1

Krok 2

Doprawione liście ułóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem przyciśnij drugą kartka pergaminu i blaszką dociśnij mocno rozpłaszczając liście na płasko.

Chipsy z jarmużu - Krok 2

Krok 3

Jarmuż wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut .

Chipsy z jarmużu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też jarmuż smażyć w głębokim tłuszczu. Będzie ładniej wyglądał i smakował również wyśmienicie ale niestety wzrośnie jego kaloryczność.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chipsy z jarmużuChipsy z jarmużu

Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu wartościową przekąskę, która świetnie zastąpi te niezdrowe i kupowane na ostatnią chwilę. Potrzebujesz jedynie kilku składników, piekarnika i kilkudziesięciu minut cierpliwości – i fenomenalne chipsy z jarmużu gotowe. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi mieć pod ręką jakiś smakołyk. Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa dla tych klasycznych, ziemniaczanych.

Na jaką okazję?

Na wieczór, na weekend, na wycieczkę… Zawsze wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na coś na ząb!

Czy wiesz, że?

Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych, a jego krewniacy to m.in. brukselka, brokuły czy kalafior. Choć znany był już w starożytności, uprawiano go głównie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia

Do chipsów z jarmużu możesz przygotować domowy sos. Znakomicie będzie komponował się czosnkowy albo jogurtowy z ziołami.