
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 szklanka
1 szklanka
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
200 gramów
2 szczypty
3 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę zamocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Mięso wołowe pokrój w kosteczkę grubości 1 cm. Drobno posiekaj świeżą natkę pietruszki, kolendrę, chili, czosnek i cebulę. Marchew, ziemniaki oraz seler naciowy pokrój w kostkę grubości 1 cm. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij z sok, drugą pokrój w cząstki.

Krok 2
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso. Smaż je, aż będzie rumiane. Następnie dodaj cebulę, czosnek, chili, laskę cynamonu, kurkumę, kmin rzymski, szafran, kolendrę oraz przyprawę Harissa Knorr. Całość smaż 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchew, ziemniaki i seler. Smaż kolejne 2–3 minuty.

Krok 3
Do garnka wlej 500 ml wywaru warzywnego oraz wsyp ciecierzycę i soczewicę. Całość gotuj pod przykryciem ok. 45 minut, aż groch zrobi się miękki. Po tym czasie do zupy dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj już bez przykrycia kolejne 20 minut.

Krok 4
Na koniec dopraw danie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podawaj z kawałkami cytryny, oprószoną natką pietruszki i kolendry.


Dobra rada:
Przygotowując to danie, możesz wykorzystać także makaron orzo. Zupa smakuje najlepiej z chlebkiem pita.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa harira
Zupa harira to smaczna alternatywa dla polskich zup. Wołowina, ciecierzyca, soczewica, ziemniaki oraz cała masa aromatycznych dodatków tworzą danie, które w Maroku serwuje się nie tylko w tanich barach, ale i w drogich restauracjach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ma czasem ochotę na zupę spoza klasycznego zestawu. Kuchnie świata kryją w sobie wiele możliwości.
Na jaką okazję?
Marokańska zupa harira sprawdzi się zawsze, ale szczególnie wtedy, gdy chcesz się rozgrzać w chłodny dzień.
Czy wiesz, że?
Harira to narodowa zupa marokańska.
Dla urozmaicenia:
Do zupy dodaj przypominający ryż - makaron orzo. Zamiast zwykłego pieczywa, możesz zjeść zupę harira z chlebkiem pita.