Gnocchi w sosie z bazylii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi w sosie z bazylii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
306 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

null szczypt

1 kilogram

100 mililitrów

1 szklanka

10 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 sztuki

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.

Krok 4

Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.

Krok 5

Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.

Krok 6

Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi w sosie z bazylii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej