Makaron w sosie śmietanowo pietruszkowym - sos | Przepisy.pl pixel

Farfalle z sosem pietruszkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na tłuszczu. Dorzuć natkę pietruszki. Jedną łyżkę natki odłóż na później.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 1

Krok 2

Dodaj na patelnię mąkę i śmietanę. Gotuj, mieszając do momentu, gdy całość zgęstnieje. Następnie dopraw sos do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 2

Krok 3

Rozpuść w 3 litrach wrzątku kostki Knorr, po czym zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj 8 minut (lub do momentu, gdy będzie al dente).

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 3

Krok 4

Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i udekoruj natką pietruszki.

Farfalle z sosem pietruszkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z sosem pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z sosem pietruszkowymFarfalle z sosem pietruszkowym

Pęczek świeżej natki pietruszki jest doskonałą bazą do przyrządzenia aksamitnego śmietankowego sosu do makaronu. Takie danie sprawdzi się jako prosty obiad na co dzień, bo przygotujesz go z kilku popularnych i łatwo dostępnych produktów. Rozpocznij od pokrojenia w kostkę białej cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanej patelni. Natkę drobno posiekaj – niewielką część odłóż do dekoracji, a resztę dodaj do cebuli. Następnie wsyp na patelnię mąkę, wlej śmietanę i zagotuj, cały czas mieszając, aby w gęstniejącym sosie nie pojawiły się grudki. Do przyprawienia użyj szczypty pieprzu, najlepiej białego, który będzie się świetnie komponował z tą potrawą. Makaron typu farfalle, kształtem przypominający kokardki, ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej – taki zabieg nada mu intensywniejszy smak. Gdy będzie już miękki, odcedź go i nałóż na talerze. Całość polej sosem śmietanowym, a wierzch posyp parmezanem i udekoruj pietruszką. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj farfalle z sosem pietruszkowym według naszego przepisu.