Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
100 gramów
400 gramów
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
4 cm
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.

Krok 2
Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj chili, a daktyle przekrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy oraz z jednej limonki. Z limonki otrzyj skórkę. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 3
Do warzyw dodaj miód, połowę soku z limonki, 2 łyżki przyprawy Garam Masala Knorr, połowę startego imbiru i połowę chili. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C, uważając, aby się nie przypaliły. Następnie ostudź warzywa. W piekarniku upraż na złoty kolor orzechy nerkowca.

Krok 4
Do warzyw dodaj oliwę, sok z pomarańczy, pozostały sok z limonki i otartą z niej skórkę, kolejną łyżkę przyprawy Garam Masala Knorr, pozostałą część imbiru, chili, ugotowaną ciecierzycę z puszki, posiekaną natkę kolendry, daktyle oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby sałatkę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 5
Liście cykorii rozdziel, umyj i osusz. Nakładaj porcję sałatki na liście cykorii. Danie układaj na okrągłym talerzu.


Dobra rada:
Sałatkę możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona marchew z pasternakiem i ciecierzycą
Wegańska kuchnia w opinii publicznej często uważana jest za dość monotonną. Bezpodstawnie! Wystarczy sięgnąć po inspiracje z różnych części świata, by znacząco powiększyć arsenał wegetariańskich przepisów. Kopalnią receptur są Indie! Hindusi uwielbiają przygotowywać warzywa i owoce na tysiące różnych sposobów, które potem podają z plackami naan lub ryżem. Tym razem przygotowaliśmy dla ciebie pomysł na pieczoną marchew z pasternakiem i ciecierzycą.
Dla kogo?
Dla wegetarian i osób lubiących aromatyczne dania.
Na jakie okazje?
Pieczona marchew może być przekąską w ciągu dnia, miłym dodatkiem do dania głównego lub zagryzką na imprezę i spotkania towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca oferuje prawdziwą opcję 2w1, jeśli kupisz ją w puszce. Odlana woda z ciecierzycy może posłużyć do ubicia wegańskiego białka, z którego robi się np. bezy i słodycze dla wegan.
Dla urozmaicenia:
Pieczoną marchew możesz wzbogacić innymi pieczonymi warzywami, np. selerem, dynią lub koprem włoskim.