Kurczak vindaloo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak vindaloo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kurczak:

4 łyżki

3 sztuki

1 kilogram

1 puszka

3 łyżki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

pasta vindalo:

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

10 ziaren

1 łyżeczka

1 łyżeczka

9 sztuk

5 cm

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone papryczki chili, nasiona kolendry, goździki, kawałek kory cynamonu, kardamon, ziarna czarnego pieprzu, ziarna kminu rzymskiego i ziarna gorczycy upraż na suchej patelni – podgrzewaj, aż zaczną się lekko rumienić i intensywnie pachnieć.

Kurczak vindaloo  - Krok 1

Krok 2

Uprażone przyprawy przełóż do kielicha miksera, dodaj do nich czosnek, obrane kłącze imbiru, pastę z tamaryndowca i ocet. Wlej również kilka łyżek wody dla łatwiejszego ucierania. Całość rozdrobnij na gładką pastę.

Kurczak vindaloo  - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kurczaka oprósz przyprawą Garam Masala Knorr oraz solą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Kurczak vindaloo  - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj kurczaka. Następnie obsmaż go ze wszystkich stron. Dodaj pomidory z puszki, pastę vindalo oraz kurkumę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30–40 minut.

Kurczak vindaloo  - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku solą i cukrem. Danie podawaj na gorąco, z ryżem ugotowanym na parze lub chlebkiem chapati.

Kurczak vindaloo  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz dodatkowo posypać posiekaną natką kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak vindaloo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak vindaloo Kurczak vindaloo

Prędzej czy później wszystkich dopada chęć na urozmaicenie jadłospisu w prosty i możliwie bezpieczny sposób. Nie każdy ma przecież czas na skomplikowane, czasochłonne potrawy, ale odrobinie egzotyki zdecydowanie trudno odmówić. Na szczęście istnieje cały arsenał przepisów, które świetnie nadają się na takie sytuacje. Jedną z propozycji jest kurczak vindalo. Jak go przygotować i cieszyć się pyszną, interesującą potrawą w mniej niż 30 minut? Dowiesz się tego z naszego przepisu.

Dla kogo?

Dla wszystkich eksperymentatorów, którzy lubią kombinować, ale mają ograniczony zapas czasu. Kurczak vindalo sprawdzi się również świetnie, jeśli ktoś pierwszy raz mierzy się z kuchnią indyjską.

Na jakie okazje?

Kurczak vindalo jest idealny na codzienne obiady oraz lunche do pracy.

Czy wiesz, że?

Pierwotny przepis przywieźli do Indii portugalscy kolonizatorzy. Hindusi szybko jednak wzięli sprawy we własne ręce i zmodyfikowali recepturę na swoje potrzeby.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka vindalo możesz dodatkowo posypać posiekaną natką kolendry.