Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla
łatwe
204 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
10 sztuk
1 opakowanie
8 sztuk
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i serek tofu pokrój w grubą kostkę około 2 cm. Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, posiekaj natkę kolendry, obierz i zetrzyj na tarce kłącze imbiru.

Krok 2
W misce połącz olej sezamowy, sezam, miód, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, imbir oraz połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr.

Krok 3
Powstałą marynatę podziel na dwie części. W pierwszej obtocz kawałki warzyw i serek tofu. Warzywa na przemian z serkiem ponadziewaj na patyki do grillowania.

Krok 4
Warzywa upiecz lub grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 10-15 minut, obracając szaszłyki co jakiś czas.

Krok 5
Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu, polej je po wierzchu pozostałym sosem, posyp natką kolendry i podawaj z sosem sambal.


Dobra rada:
Do szaszłyków możesz dodać też krewetki lub kawałki ryby.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z warzyw z tofu na grilla
Pikantne szaszłyki warzywne z tofu to danie, które zachwyci przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Batat, pomidorki koktajlowe, cukinia, szalotka oraz serek tofu tworzą doskonałe połączenie z ostrymi przyprawami, które przypadnie do gustu nawet zwolennikom mięsnych potraw. Wypróbujcie nasz przepis na szaszłyki z warzyw i z tofu, aby urozmaicić codzienne menu. Szaszłyki przygotujecie o każdej porze roku, wykorzystując choćby grill elektryczny czy patelnię grillową. Będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni opartej na składnikach warzywnych. Szaszłyki przypadną do gustu także osobom preferującym mięso, które szukają ciekawych pomysłów na wzbogacenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Warzywne szaszłyki z tofu zagrają główną rolę podczas każdego przyjęcia grillowego. Nie zapominajcie o nich, planując codzienne posiłki – stanowią doskonałe danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Szaszłyki, w swej tradycyjnej odsłonie, pochodzą najprawdopodobniej z centralnej Azji. Przygotowywane były z różnych składników, mięsnych i warzywnych, a następnie pieczone nad ogniem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco wzbogacić danie, wykorzystaj ulubioną rybę lub krewetki, które upiecz razem z warzywami. Będzie egzotycznie i pysznie!