Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
łatwe
79 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
2 szklanki
1 pęczek
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
1 łyżka
16 sztuk
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W piekarniku upraż orzeszki, a następnie je rozgnieć. Z limonki wyciśnij sok, wymieszaj go z sosami sojowym i rybnym, suszonymi krewetkami, cukrem oraz przyprawą Czerwone Curry Knorr. Rozpuść składniki, delikatnie je podgrzewając. Odstaw do wystygnięcia. Sos powinien być intensywny w smaku, kwaśno-słodki.

Krok 2
Obierz mango i marchew. Pokrój je w cienkie słupki wielkości zapałek. Pomidorki przekrój na pół, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę kolendry i bazylię. Jeżeli nie masz oryginalnych długich strąków fasoli tajskiej, ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być chrupiąca. Strąk papryczki chili pokrój w plastry razem z pestkami. Połącz wszystkie składniki, następnie dodaj kiełki fasoli mung, pomidory, orzechy i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę rozłóż na talerze.

Krok 3
Na patelni lub w woku na rozgrzanym oleju usmaż duże surowe krewetki bez skorupki. Połóż je na sałatce.


Dobra rada:
Zielone mango możesz zastąpić zieloną papają. Zamiast krewetek możesz wykorzystać usmażonego kawałki kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tajska sałatka z zielonego mango z krewetkami
Cała egzotyka tajskiej kuchni wywodzi się z tego, co pomysłowi Azjaci mieli pod ręką – dostęp do oceanu oraz nietypowych dla naszej kuchni owoców również dorzucił swoje trzy grosze. W kuchni azjatyckiej często można natknąć się na mieszanki mango, ananasa, kokosów oraz owoców morza. Zaszczytnym miejscem w ich kulturze kulinarnej cieszą się zwłaszcza pyszne krewetki, które pasują do wielu dań. Jedno z nich poznasz za chwilę!
Dla kogo?
Sałatka idealna dla fanów owoców morza oraz soczystych owoców.
Na jaką okazję?
Tajska sałatka z krewetkami i zielonym mango świetnie nadaje się na posiłek przed treningiem lub przekąskę w trakcie dnia. Może być też jednak głównym, nietypowym daniem przy wspólnym obiedzie.
Czy wiesz, że?
Krewetki stanowią podstawę narodowego dania Tajlandii – Tom Yam Kung. Jest to pikantno-kwaśna zupa z dodatkiem mocnych ziół i mięsa krewetek.
Dla urozmaicenia:
Istnieje wiele rodzajów krewetek! Królewskie, tygrysie, koktajlowe – to tylko wierzchołek góry lodowej. Największe z jadalnych krewetek sięgają nawet do 34 centymetrów długości.