
Składniki
2 kilogramy
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
10 ziaren
200 gramów
5 sztuk
1 pęczek
8 sztuk
1 pęczek
10 gramów
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kości i mięso wołowe zalej 8 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierz powstałą pianę. Dodaj warzywa i gotuj co najmniej 6 godzin na wolnym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.

Krok 2
Dodaj wtedy jedno przecięte na pół chili, korę cynamonu, gwiazdki anyżu, trawę cytrynową, ziarenka czarnego pieprzu, spory kawałek imbiru pokrojonego w plastry, 5 ząbków czosnku, suszone krewetki. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Krok 3
Wywar przecedź, zachowując jednak mięso. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym, w razie potrzeby także odrobiną soli.

Krok 4
W międzyczasie przygotuj dodatki do zupy: pokrój w plastry pozostałe chili i czosnek, młodą cebulkę, posiekaj kapustę pekińską, natkę kolendry.

Krok 5
Makaron ryżowy vermicelli zalej gotującą się wodą, odstaw na 20 minut, po tym czasie przelej go zimną wodą i przesiekaj nożem. Mięso z gotowania porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w oddzielnych miskach. Podawaj czysty wywar, aby każdy mógł nałożyć sobie dodatki według własnych upodobań.


Dobra rada:
Możesz do zupy podawać cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej, a nawet krewetki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Pho Bo z Wietnamu
Witaj w Azji! Czas na klasykę kuchni wietnamskiej – zupę Pho Bo! Prawdopodobnie nie raz już o niej słyszałeś, prawda? Najwyższy czas przygotować ją w swoim domu! Bez obaw, jeśli umiesz przyrządzić tradycyjny rosół, poradzisz sobie również z tym daniem. Doprawiona korzennymi przyprawami, aromatyczna, pożywna…doda energii na cały dzień! Do dzieła!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni azjatyckiej i tych, którzy kochają wyraziste, esencjonalne zupy.
Na jaką okazję? To świetna propozycja na pożywny obiad, ale nie tylko. Zupę można zjeść także w godzinach porannych. Stawia na nogi nawet po nieprzespanej nocy!
Dla urozmaicenia: Aby zupa Pho Bo była jeszcze bardziej wyrazista i pożywna, możesz dodać do niej pokrojone plastry polędwicy wołowej. Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza – sięgnij po krewetki.
Czy wiesz, że? Pho to jedna z popularniejszych potraw kuchni wietnamskiej. Przepis na tę zupę powstał na początku XX wieku w północnej części Wietnamu. Tradycyjnie spożywa się ją nie tylko na obiad, ale także na śniadanie czy kolację. Zwykle je się ją pałeczkami, wybierając po kolei wszystkie składniki, a bulion pozostawiając na sam koniec.
Zasmakuj w Oriencie! Bez dwóch zdań!