Zupa ryżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ryżowa

z rybą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

4 sztuki

3 szklanki

4 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki zalej octem i odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Zupa ryżowa - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, po czym podsmaż. Gdy zbrązowieje, zdejmij go z ognia. Posiekaj kapustę kiszoną.

Zupa ryżowa - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wywar z Bulionetki domowej drobiowej Knorr i wody.

Zupa ryżowa - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej bulion, dodaj ryż oraz kapustę, następnie dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli zachodzi taka potrzeba). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Zupa ryżowa - Krok 4

Krok 5

Włóż ryby i gotuj kolejne 10 minut – do momentu, gdy filety zmienią kolor. Dodaj seler, dymki i sos rybny. Przed podaniem posyp zupę smażonym czosnkiem oraz świeżą kolendrą i przypraw przygotowanym wcześniej octem chili.

Zupa ryżowa - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Podoba mi się pomysł połączenia ryby z kapustą kiszoną. Szybkie danie dzięki użyciu gotowego bulionu. Dodałabym zwykły seler zamiast naciowego i zamieniłabym ryż na taki pełnoziarnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Czyż

    Wiktoria Czyż , 20.02.2018

    Nie nawidzę zupy ryżowej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ryżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ryżowaZupa ryżowa

Zupa ryżowa z rybą to danie inspirowane kuchnią azjatycką, z dodatkiem wyrazistego chili i łagodnych warzyw. Sięgnij po produkty typowe dla dań orientalnych, czyli ryż jaśminowy o kwiatowym aromacie, sos rybny oraz ostrą papryczkę. Tę ostatnią zalej octem kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania. Przygotuj drobiowy bulion, a następnie ugotuj w nim ryż razem z posiekaną kapustą kiszoną. Kiedy ryż lekko zmięknie, dodaj do wywaru filety z flądry (możesz także wybrać inną rybę, np. dorsza) i gotuj do momentu, aż zmienią kolor. Dopiero wtedy sięgnij po kolejne składniki, czyli selera naciowego i dymkę, po czym dopraw zupę ryżową sosem rybnym. Gotową potrawę podawaj z podsmażonym wcześniej na złocisty kolor czosnkiem, świeżą kolendrą, która podkreśli orientalny charakter zupy, a także octem chili, który podkreśli charakter dania. Dzięki dużej ilości dodatków, zupa ryżowa świetnie sprawdzi się jako potrawa jednogarnkowa. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.