Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta
łatwe
613 osób zapisało

Składniki
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 gramów
6 sztuk
20 gramów
1 pęczek
40 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie fasolki oczyść z końcówek, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, wystudź. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie pokrusz.

Krok 2
Morele pokrój w ćwiartki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki, ser feta pokrój w grubą kostkę 1x1 cm. Ser obtocz w jednej łyżce przyprawy Knorr.

Krok 3
W misce pomieszaj oliwę, ocet, czosnek, musztardę Dijon, miód i pozostała łyżkę przyprawy Knorr.

Krok 4
Dodaj fasolkę szparagową, natkę pietruszki, morele i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na półmisek, udekoruj z wierzchu kawałkami sera i oprósz orzechami.


Dobra rada:
Morele możesz zastąpić śliwkami lub poza sezonem użyj suszonych moreli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem feta
Sałatka jest uniwersalnym daniem, które możecie serwować zarówno na śniadanie, jak i elegancką kolację. Stała się dziś symbolem posiłków zabieranych do pracy, stanowiąc doskonałą przekąskę dla zabieganych. Spróbujcie wyjątkowe sałatki z fasolki szparagowej, moreli i solankowy ser wegetariański. To kompozycja, która urzeka smakiem oraz zróżnicowaną teksturą dania. Orzechy włoskie dodają chrupkości, a morele podkreślają słodycz sałatki.
Dla kogo?
Dla osób poszukujących ciekawych smaków i nowoczesnego zestawienia składników.
Na jaką okazję?
Na każdą! Sałatka z fasolki szparagowej z morelą i serem sprawdzi się jako przystawka, podczas domowego przyjęcia, możecie ją także przygotować „na wynos” i zabrać ze sobą do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie to pyszny dodatek nie tylko do deserów, ale także do dań wytrawnych. Produkuje się z nich olej, który ma wyraźny orzechowy smak oraz wyczuwalny aromat karmelowy. Stosowany jest przede wszystkim do sałatek, sosów i dressingów.
Dla urozmaicenia:
Zamiast moreli możecie użyć śliwek, które idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sałatki.