Szaszłyki z łopatki wieprzowej – na grilla | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

sos:

4 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z łopatki pokrój w grubą 2-3 cm kostkę. Mięso przełóż do miski, pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, oliwą i musztardą.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 1

Krok 2

Kawałki ponadziewaj na patyki od szaszłyków, będzie je łatwiej przekręcać. Szaszłyki ułóż na średnio rozgrzanym grillu na tackach. Grilluj przez około 20-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas przekręcając szaszłyki, tak aby się nie przypaliły. Mięso grilluj aż będzie miękkie i rumiane.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie pomieszaj pokrojone w kosteczkę ogórki z sosem Hellmann's Czosnkowym i posiekaną miętą. Szaszłyki podawaj z dipem.

Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz do marynaty dodać trochę pasty chilli.

1

Opinie o przepisie

  • KGW Lubiatów

    KGW Lubiatów , 31.05.2016

    Warto sprawdzić już w najbliższy weekend

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z łopatki wieprzowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burgery drobiowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z łopatki wieprzowej Szaszłyki z łopatki wieprzowej

Masz ochotę na soczyste pieczone mięso? Szaszłyki z łopatki wieprzowej będą wyśmienitym rozwiązaniem, a dodatkowo możesz przygotować je w piekarniku lub na grillu. Na początek przyrządź mięso. Pokrój je w dość grubą, równą kostkę i zamarynuj (najlepiej dzień wcześniej) w oliwie z musztardą i przyprawami. Owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Następnie nabij łopatkę na patyczki do szaszłyków i grilluj lub piecz w piekarniku do momentu, aż kawałki mięsa zrobią się miękkie oraz rumiane. Od czasu do czasu je obracaj. Jeśli chcesz, użyj również warzyw, takich jak papryka i cebula, i umieść je pomiędzy kawałkami mięsa. Szaszłyki z łopatki wieprzowej podawaj posypane świeżymi ziołami, z dipem ze świeżych ogórków oraz posiekanej mięty. Jeśli planujesz przygotować je na obiad, serwuj szaszłyki z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi, a także z surówką, np. z czerwonej kapusty. Zapisz nasz przepis na szaszłyki z łopatki wieprzowej. Cenimy Twoje zdanie – podziel się nim w komentarzu powyżej.