Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

4 cm

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, odetnij 2-3 cm ogona polędwiczki – cienkie mięso upiecze się o wiele szybciej niż cała reszta.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oprósz dokładnie Przyprawą Knorr, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach albuminowych, pod przykryciem około 20 minut. Mięso powinno pozostać delikatnie różowe w środku

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj glazurę do mięsa. W garnku z karmelizuj na złoty kolor miód, wlej ocet jabłkowy, dodaj dwie łyżki sosu sojowego. Całość gotuj aż odparuje prawie cały sos, dodaj wtedy starty imbir i ketchup. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 1- 2 minuty. Glazurę odstaw do ostygnięcia.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 4

Krok 5

Mięso po zgrillowaniu zanurz w gęstej glazurze, oprósz czerwonym pieprzem i podawaj na desce w całości z nożem, tak aby każdy mógł sobie ukroić odpowiednią porcję.

Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanego mięsa pasuje delikatna sałatka z rukoli i pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kosmala

    Aleksandra Kosmala , 09.05.2017

    Glazura jest paskudna ;/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z czerwonej fasoli
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowymGrillowana polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym

Delikatna, soczysta i pełna smaku – taka właśnie jest polędwiczka wieprzowa w occie jabłkowym, przyrządzona w całości na grillu. Ten rodzaj mięsa to najlepsza część tuszy wieprzowej, wykorzystywana do przyrządzania wykwintnych dań. Jeśli także go lubisz, spróbuj jak smakuje upieczone na ruszcie i podane w glazurze. Wybierz kawałek polędwiczki i odkrój z niej najwęższe części, dzięki czemu całość upiecze się równomiernie. Małe kawałki grilluj osobno. Natrzyj ją przyprawą i odłóż, by przeniknęła jej smakiem, a następnie piecz na grillu. W tym czasie przyrządź glazurę, czyli gęsty sos, który dokładnie otoczy cały kawałek mięsa, dodając mu wyrazistości i połysku. Ugotuj glazurę na bazie składników o różnych smakach: słodkiego miodu, kwaskowatego octu jabłkowego oraz słonego sosu sojowego. Dopełnij ją startym imbirem oraz pikantnym ketchupem. Gotowe mięso starannie natrzyj gotową glazurą, posyp czerwonym pieprzem i podawaj w całości. Jako dodatki pasować będą ziemniaki: pieczone albo purée, oraz inne warzywa na ciepło. Z czym podasz grillowaną polędwiczkę?