Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

462 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę o boku około 2 cm. Podobnie pokrój warzywa i boczek.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem. Przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane mięso, pokrojony boczek oraz warzywa nadziewaj na przemian na drewniane patyki do szaszłyków. Wcześniej namocz patyki na kilka minut w wodzie. Dzięki temu nie będą się paliły podczas smażenia.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut, obracając co jakiś czas.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki podawaj z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który wzbogaci ich smak.

Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Łukasz Zamorowski

    Łukasz Zamorowski , 09.06.2016

    Jarus się ucieszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gońka-Cieśla

    Marta Gońka-Cieśla , 29.05.2016

    li lp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gońka-Cieśla

    Marta Gońka-Cieśla , 29.05.2016

    nie ma go lubię jak p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sanigórski

    Roman Sanigórski , 19.05.2016

    dobre na odchudzanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.05.2016

    Justyna, wyglądają smakowicie :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Szymczyk

    Justyna Szymczyk , 01.05.2016

    Moje wyglądają tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami Pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami

Minimum pracy, maksimum smaku! Wypróbuj przepis na pikantne szaszłyki z kurczaka z warzywami, cebulą i wędzonym boczkiem z grilla. Tajemnicą tego dania jest marynata, stworzona na bazie mieszanki przypraw takich jak papryka, kolendra, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne. Dzięki niej mięso będzie soczyste i pikantne w smaku, a z wierzchu nabierze ładnego, złocistego koloru. Pamiętaj, aby mięso pozostawić w marynacie na około 20 – 30 minut. W szaszłykach dobrze sprawdzi się kolorowa papryka oraz cebula, które są doskonałym dodatkiem do wędzonego boczku i kurczaka. Przed nadziewaniem szaszłyków, drewniane patyki możesz zamoczyć na kilka minut w wodzie, dzięki temu nie będą przypalały się podczas smażenia. Nadziewaj szaszłyki zaczynając i kończąc na mięsie, dzięki temu kompozycja nie powinna się rozpaść. Aby wzbogacić smak szaszłyków, podawaj je z sosem jogurtowym bądź pikantnym ketchupem Hellmann’s.