Zapiekanka rybna ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 kilogram

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

0.33 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój rybę (bez skóry i ości) na niewielkie kawałki.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Opłucz i sparz szpinak, następnie osącz i posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skórki.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę i pomidory. Papryki oczyść i pokrój w paski.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym oleju w głębokim garnku duś rybę, cebulę, czosnek, pomidory i papryki. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Wrzuć szpinak, wymieszaj i znowu duś, by nadmiar wody odparował.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Bułkę pokrój w kostkę . Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowanym mlekiem zalej pokrojoną bułkę.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę szpinakową i przykryj pozostałą bułką. Potrawę piecz bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (do momentu, kiedy bułka się zarumieni).

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rybna ze szpinakiemZapiekanka rybna ze szpinakiem

Szukasz sposobu na wyśmienitą zapiekankę obiadową? Nasza propozycja to zapiekanka rybna ze szpinakiem, którą przyrządza się z ryby wędzonej. Możesz wybrać jej dowolny gatunek, np. popularną makrelę, a także halibuta, dorsza czy morszczuka. Rybę dokładnie obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, po czym przygotuj szpinak – umyj go, sparz i pozbaw grubych ogonków. Również sparz i obierz ze skórki pomidory, np. malinowe. Pokrój je w drobną kostkę razem z zielonymi paprykami i duś rybę, warzywa oraz czosnek (na koniec zostaw szpinak, ponieważ mięknie bardzo szybko). Do zapiekanki rybnej ze szpinakiem, zamiast ziemniaków czy makaronu, wykorzystaj pszenną bułkę paryską. Wymieszana z bulionem i mlekiem nabierze zupełnie nowego smaku, a po upieczeniu stanie się chrupiąca. Piecz zapiekankę bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu, aż bułka się zarumieni. Podawaj solo lub z prostą sałatką na bazie miksu sałat, pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli. Życzymy smacznego.