
Składniki
25 dekagramów
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
0.33 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój rybę (bez skóry i ości) na niewielkie kawałki.

Krok 2
Opłucz i sparz szpinak, następnie osącz i posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skórki.

Krok 3
Pokrój cebulę i pomidory. Papryki oczyść i pokrój w paski.

Krok 4
Na rozgrzanym oleju w głębokim garnku duś rybę, cebulę, czosnek, pomidory i papryki. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę.

Krok 5
Wrzuć szpinak, wymieszaj i znowu duś, by nadmiar wody odparował.

Krok 6
Bułkę pokrój w kostkę . Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowanym mlekiem zalej pokrojoną bułkę.

Krok 7
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę szpinakową i przykryj pozostałą bułką. Potrawę piecz bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (do momentu, kiedy bułka się zarumieni).


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Szukasz sposobu na wyśmienitą zapiekankę obiadową? Nasza propozycja to zapiekanka rybna ze szpinakiem, którą przyrządza się z ryby wędzonej. Możesz wybrać jej dowolny gatunek, np. popularną makrelę, a także halibuta, dorsza czy morszczuka. Rybę dokładnie obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, po czym przygotuj szpinak – umyj go, sparz i pozbaw grubych ogonków. Również sparz i obierz ze skórki pomidory, np. malinowe. Pokrój je w drobną kostkę razem z zielonymi paprykami i duś rybę, warzywa oraz czosnek (na koniec zostaw szpinak, ponieważ mięknie bardzo szybko). Do zapiekanki rybnej ze szpinakiem, zamiast ziemniaków czy makaronu, wykorzystaj pszenną bułkę paryską. Wymieszana z bulionem i mlekiem nabierze zupełnie nowego smaku, a po upieczeniu stanie się chrupiąca. Piecz zapiekankę bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu, aż bułka się zarumieni. Podawaj solo lub z prostą sałatką na bazie miksu sałat, pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli. Życzymy smacznego.