Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
łatwe
230 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.

Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.

Krok 3
Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.

Krok 5
Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.


Dobra rada:
Do sałatki doskonale pasuję również ser np. mozzarella, burrata czy halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką
Twój lunchbox wieje nudą, a w kuchni przygotowujesz wciąż i wciąż te same posiłki? Zaszalej i odmień swoje kulinarne oblicze! Wystarczy tylko kilka kolorowych składników i ich ciekawe połączenie, aby stworzyć danie niebanalne oraz pełne smaku! Wypróbuj przepis na śródziemnomorską sałatkę z pomidorów z ciecierzycą i grillowaną papryką, a nie zawiedziesz się.
Dla kogo?
Dla zabieganych i tych, którzy nie chcą spędzać połowy dnia w kuchni. Przyrządzenie takiej sałatki zajmie Ci zaledwie 25 minut! Nawet nie zdążysz się obejrzeć, a już będzie gotowa.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie czy podwieczorek to idealna pora na zjedzenie czegoś, co możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek zechcesz. Postaw na proponowaną dziś sałatkę!
Czy wiesz, że?
Europa zawdzięcza pomidory wyprawom Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną są andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej.
Dla urozmaicenia:
Taka sałatka aż prosi o dodatkowy składnik w postaci sera. Użyj feta lub mozzarelli, aby było jeszcze bardziej śródziemnomorsko!