
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 szklanki
10 sztuk
4 sztuki
8 sztuk
4 łyżki
1.5 kilograma
6 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew pokrój w plasterki, 5 ząbków czosnku posiekaj. Dodaj do mięsa, zalej wywarem i wodą, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
Krok 2
Zmniejsz ogień, zbierz szumowiny, przykryj i gotuj około 120 minut. Zdejmij z ognia, ostudź.
Krok 3
Wyjmij mięso i podrób widelcem.
Krok 4
Cebulę pokrój w plastry, pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry. Dymkę posiekaj, limonkę przekrój na cząstki.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę i chili. Gdy się zarumienią zdejmij z patelni.
Krok 6
Na patelnię włóż mięso i smaż do czasu, gdy stanie się brązowe, przełóż na półmisek.
Krok 7
Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i chili, otocz pomidorami i rzodkiewkami, kolendrą, posiekaną dymką i kawałkami limonki. Podawaj z podgrzanymi tortillami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej