Bagietka z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bagietka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
907 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bazylii, rukolę, sos sałatkowy Knorr, parmezan, oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze tak, aby pozostawały widoczne kawałeczki ziół.

Bagietka z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Bagietkę przekrój na pół, a następnie natnij ją w poprzek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.

Bagietka z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Jedną połówkę kanapki posmaruj przygotowanym pesto, a na drugą połóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Złóż dwie części kanapek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem kanapki włóż do piekarnika lub połóż na grillu, aby ser lekko się rozpuścił, a bagietka zrobiła się chrupiąca. Taka kanapka doskonale nadaje się na letniego grilla.

Bagietka z mozzarellą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • th0r PL

    th0r PL , 21.06.2016

    świetna przekąska. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka z mozzarelląBagietka z mozzarellą

Do przygotowania prostej, a jednocześnie eleganckiej przekąski, wystarczy bagietka, kilka dojrzałych pomidorów oraz mozzarella. Takie kanapki świetnie sprawdzą się także na śniadanie. Ich wyrazisty smak oraz intensywnie ziołowy aromat to zasługa domowego pesto. Aby je przyrządzić, w kielichu blendera umieść liście rukoli i świeżej bazylii, a także starty parmezan, oliwę oraz błyskawiczny sos sałatkowy. Przypraw szczyptą czarnego pieprzu. Składniki miksuj, aż powstanie gęsta pasta z widocznymi kawałeczkami ziół. Bagietkę podziel na pół, a następnie przekrój wzdłuż. Pomidory oraz kulkę mozzarelli pokrój w plastry – do kanapek znakomicie pasują również czarne oliwki. Połówkę bułki posmaruj zielonym pesto, a na wierzchu ułóż ser i warzywa. Przykryj drugą kromką i lekko dociśnij, a przed samym podaniem podgrzej bagietki w piekarniku lub na grillu – dzięki temu mozzarella się rozpuści, natomiast pieczywo będzie rumiane i chrupiące. Przyrządź pyszną bagietkę z mozzarellą według naszego przepisu.