Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ZERO WASTE
łatwe
2799 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo obierz zetrzyj na drobnej tarce, ogórki pokrój w kosteczkę lub też zetrzyj na tarce na grubych oczkach, drobno pokrój szczypior. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Krok 2
Makrelę oczyść ze skóry i ości , przełóż do miski dodaj majonez, wyciśnij trochę soku z połówki cytryny. Makrelę ugnieć na pastę dodaj jajka ogórka szczypior, pestki słonecznika, dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku papryką i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 3
Pastę z makreli podawaj z chlebem razowym.


Dobra rada:
Do pasty możesz dodać połówkę dojrzałego awokado. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Roladek z szynki z pastą rybną. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie na wędzoną makrelę, by przygotować z niej pyszne kanapki z pastą rybną z jajkiem. Większość pracy sprowadza się do wymieszania wszystkich składników w jednym naczyniu – prościej być nie może!
Dla kogo?
Dla osób, którym znudziło się serwowanie kanapek z szynką i serem. Czas obudzić w sobie pokłady kulinarnej kreatywności!
Na jaką okazję?
Na śniadanie albo na kolację – sami zdecydujecie, kiedy macie ochotę na tę smaczną pastę z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Podzielcie się nią również z gośćmi, którzy wpadną z wizytą. Tartinki z pastą rybną pierwsze znikną z talerzy.
Czy wiesz, że?
Inną znaną potrawą tego typu jest awanturka. Przygotowuje się ją z wędzonej makreli oraz twarogu.
Dla urozmaicenia:
Pasta rybna nie tylko do chleba! Możecie użyć jej jako nadzienia do faszerowanych jajek.