
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makrele obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń ości i oczyść mięso z ciemnych przebarwień. Rybę porwij ręką na małe kawałki umieść w misce.

Krok 2
Cebule dymki i obrane kiszone ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a szczypior drobno posiekaj. Rzodkiewkę umyj, usuń korzeń i pokrój w pół plastry. Koperek posiekaj.

Krok 3
W misce wszystkie składniki połącz z musztardą i majonezem. Majonez spoi wszystkie składniki w jedną pastę i nada im odpowiedniego smaku.

Krok 4
Gotową pastę dopraw do smaku szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami przyprawy w płynie.


Dobra rada:
Do pasty z makreli możesz dodać trochę ziaren słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub jak urozmaicić śniadaniowe kanapki, przygotuj ją – to naprawdę proste. Rybę podziel na drobne kawałki, dodaj do niej kiszone ogórki, cebulkę dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dodaj majonez, dzięki któremu pasta będzie mieć gładką konsystencję, oraz musztardę, która sprawi, że danie będzie miało wyrazisty smak. Wybierz ostrą odmianę, np. dijon lub rosyjską. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, spróbuj wersji z musztardą stołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Udekoruj koperkiem. Wersja podstawowa jest gotowa, ale jeśli lubisz urozmaicenia, zwiększ ilość składników, na przykład o biały ser. Tak przygotowana pasta z makreli to świetny dodatek nie tylko do kanapek – nadziejesz nią tartaletki z kruchego ciasta, a także udekorujesz jajka na twardo. Dobrze pasuje do krakersów, a nawet jako dip do pikantnych nachosów. Przygotuj ją i sprawdź, na ile sposobów można ją podawać.