
Składniki
1 sztuka
4 plastry
4 sztuki
6 sztuk
250 gramów
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
Krok 2
Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 3
Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.
Krok 5
Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.
Krok 6
Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pomidorów z serem mozzarella. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana mozzarella
Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.