
Składniki
2 sztuki
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 gramów
100 gramów
60 gramów
150 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj, osusz, skrop oliwą (80 ml), posyp rozmarynem oraz tymiankiem Knorr, a także solą morską.

Krok 2
Zwiń buraki wraz z przyprawami i oliwą w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 90 minut.

Krok 3
Po tym czasie wystudź buraki i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4
W czasie pieczenia buraków umyj rucolę, oliwki pokrój w plasterki, kapary posiekaj, a ser fetę rozkrusz.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy, wodą i sokiem z cytryny.

Krok 6
Plasterki buraków ułóż jeden za drugim na płaskim talerzu, na wierzchu połóż oliwki, kapary rucolę oraz ser feta. Skrop przygotowanym sosem.


Dobra rada:
Do carpaccio z buraka możesz również dodać uprażone orzechy włoskie lub laskowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z buraków
Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potrawę w urozmaiconej wersji. Pieczone buraki emanują wyjątkowym aromatem, dzięki czemu pokrojone cienko plastry smakują doskonale. Carpaccio z buraka z fetą, oliwkami i kaparami to pyszna kompozycja, której smaki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Rukola sprawia, że całość nabiera wyrazistego charakteru, a sos sałatkowy z dodatkiem cytryny gwarantuje rześkie doznania dla podniebienia. Subtelna słodycz buraka w takim towarzystwie wypada obłędnie!
Dla kogo?
Carpaccio z buraka to przepis, który przypadnie do gustu zwolennikom niebanalnych rozwiązań w kuchni. Lubisz dania, które łączą pozornie przeciwstawne sobie smaki? W takim razie carpaccio z buraka będzie dla Ciebie prawdziwą ucztą kubków smakowych. To także okazja do odkrycia zupełnie nowych doznań kulinarnych. Carpaccio przygotowane wedle naszej receptury pozwoli poznać buraki w zupełnie nowej odsłonie.
Na jaką okazję?
Przepisu na carpaccio z buraka z fetą nie powstydziłby się nawet kuchmistrz! Zaserwuj swoim gościom oryginalne carpaccio z buraka jako przekąskę i zachwyć ich kreatywnością. Wyjątkowy smak i atrakcyjna forma podania sprawdzą się w roli wykwintnej przystawki podczas uroczystego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Danie jest bezmięsną wariacją na temat klasycznego włoskiego carpaccio z wołowiną, ale jesteśmy przekonani, że potrawa zapadnie w pamięć nie tylko wegetarianom. Carpaccio można podawać w towarzystwie parmezanu, mozzarelli oraz orzechów włoskich. Wówczas przysmak zyska delikatniejszy charakter. Zwolennikom łagodnych smaków polecamy zastąpić rukolę roszponką lub młodymi liśćmi szpinaku.
Dla urozmaicenia:
Chcesz wykorzystać potencjał buraków? Polecamy wypróbować przepis na carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki. Smacznego!