
Składniki
300 gramów
250 gramów
250 gramów
1 łyżka
300 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i pasternak przekrój wzdłuż na cztery części. Podobnie pokrój buraki. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 2
Posyp przyprawą Knorr i skrop oliwą. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopni C przez ok. 35 minut. W między czasie zamieszaj.
Krok 3
Natkę pietruszki posiekaj. Upieczone warzywa podawaj z natką.

Dobra rada:
Podawaj z dipem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa korzeniowe
Pieczenie to najprostsza metoda, by wydobyć z warzyw niepowtarzalny aromat. Z odrobiną ziół i przypraw nabierają głębokiego smaku, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pieczenie warzyw korzeniowych to także świetny pretekst, aby powrócić do produktów, które przez lata wydawały się pospolite i mało interesujące. Jeszcze niejednym Was zadziwią!
Dla kogo?
Nawet miłośnicy warzyw mogą być mile zaskoczeni nowym wcieleniem smacznych korzeni – pietruszki, pasternaku oraz marchwi. Do pieczonych warzyw przekonają się także te osoby, które nie uważały się do tej pory za fanów jarzyn.
Na jaką okazję?
Wystarczy przygotować gęsty dip i sprawę smakowitej przekąski na imprezy macie załatwioną. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż wieloskładnikowe sałatki czy koreczki, wymagające żmudnego nadziewania na wykałaczki pojedynczych smakołyków.
Czy wiesz, że?
O ile w kuchniach natka pietruszki jest wykorzystywana bardzo często, o tyle tego samego nie można powiedzieć o warzywnym korzeniu. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze informacje o pietruszce w odniesieniu kulinarnym pochodzą z XV-wiecznego przepisu na holenderską zupę warzywną.
Dla urozmaicenia:
Pieczone warzywa korzeniowe można podawać na gorąco i na zimno. Pysznie będzie zamienić je w element sałatek, past do pieczywa i zup.