
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 łyżki
na sos:
100 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do sosu dokładnie wymieszaj. Ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.

Krok 4
Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu pokrojonym szczypiorem. Podawaj z resztą sosu.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również pałki - uda z kurczaka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodko kwaśne skrzydełka po koreańsku
Masz ochotę na kulinarną podróż pełną smaków? Nie musisz wsiadać do samolotu i przemierzać tysięcy kilometrów. Zobacz naszą recepturę na skrzydełka po koreańsku i przenieś się smakiem do najdalszych zakątków świata. Wystarczy 40 minut wolnego czasu, potrzebne składniki i chęć do działania. Powodzenia!
Dla kogo?
Koreańskie skrzydełka przypadną do gustu wszystkim fanom oryginalnych i intensywnych smaków. Aromatyczny sos przyrządzisz m.in. z pasty z ostrej papryki Gochujang, cukru brązowego oraz oleju sezamowego. Mieszanka tych składników da najlepsze rezultaty.
Na jaką okazję?
Jeżeli szykujesz imprezę lub spotkanie ze znajomymi, to skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej będą strzałem w dziesiątkę. Wyłóż je na stole i obserwuj, jak szybko znikają z talerzy. Skrzydełka słodko kwaśne sprawdzą się także jako obiad lub lunch. Zaserwuj je, gdy tylko najdzie Cię ochota.
Czy wiesz, że?
Marynata to nic trudnego. Skrzydełka umyj i osusz. Porozcinaj na pojedyncze kawałki a końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń - nie nadaje się ona do grillowania. W miejsce wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr z olejem. W powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z czym podawać skrzydełka w sosie słodko kwaśnym? Odpowiedź może być tylko jedna – z ryżem! Ten duet jest niezwykle popularny i bardzo dobrze smakuje, o czym już wkrótce się przekonasz. Po spróbowaniu dania koniecznie napisz nam w komentarzu swoją opinię.