Szybki makaron serowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Szybki makaron serowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamrożony szpinak połam na mniejsze kawałki, włóż do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu rozmrożenia, mieszając co chwilę. W drugim naczyniu doprowadź wodę z solą do wrzenia, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju około kilka minut aż będzie rumiana. Odstaw na chwilę patelnię z palnika. Następnie wlej 150ml ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr oraz sól i pieprz. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 3

Ugotowany i dobrze odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj szpinak, bulion z cebulą i połowę startego sera. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Ułożone w naczyniu składniki posyp pozostałym serem, włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w 240 stopniach przez 5-7 minut tak, by widoczny na wierzchu ser zdążył się rozpuścić i lekko zarumienić.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowane danie posyp ulubionymi posiekanymi świeżymi ziołami np. świeżą natką pietruszki lub zieloną cebulką. Zapiekankę możesz podawać również z sałatką.

1

Opinie o przepisie

  • Maciej

    Maciej , 06.02.2025

    Szybko się robi, a danie jest pyszne. Dodaję jeszcze pomidory suszone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron serowy Szybki makaron serowy

Szybki makaron z serem to potrawa, która łączy prostotę przygotowania z naprawdę spektakularnym efektem kulinarnym. Pachnący szpinak, złociste krążki cebuli i ciągnący się żółty ser połączone z makaronem – to jest smaczne zestawienie, które naprawdę warto poznać! Jeśli znudziły cię typowe receptury na zapiekankę z sosem poznaj nasz przepis na szybki makaron z serem, by zobaczyć, że drobne zmiany w kuchennych nawykach są w stanie zrobić naprawdę dużą różnicę.

Dla kogo?

Szybki przepis na makaron z serem to idealne rozwiązanie dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych, którzy cenią prostotę i nie chcą spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Nie musisz jednak obawiać się, że makaron serowy będzie mdły. Obecność przypraw, cebuli, warzywnego bulionu i startego sera gwarantuje idealne wyważenie smaków.

Na jaką okazję?

Szybki makaron z serem zapiekany w piekarniku możesz przygotować zawsze, kiedy brakuje ci natchnienia, a domownicy zaczynają dopytywać, co smacznego zaserwujesz dziś na obiad. To doskonałe danie na co dzień, gdy gotowanie musisz wpleść między inne obowiązki.

Czy wiesz, że?

Makaron fettuccine przyjmuje kształt długich i wąskich wstążek. Z powodzeniem możesz go zastąpić także innymi odmianami np. kokardkami lub grubszymi rurkami. Pamiętaj, aby przed zapiekaniem makaron ugotować al dente, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika zachowa swoją jędrność i oryginalny kształt.

Dla urozmaicenia:

W przypadku tej potrawy sprawdzi się większość gatunków żółtego sera. Skosztuj sosu z dodatkiem aromatycznego i bardziej wyrazistego cheddara, który na gorąco smakuje wprost fantastycznie. Jeśli masz ochotę na danie z mięsnym akcentem, przed zamieszaniem składników dodaj cienkie, zasmażone na chrupko plastry boczku. Smacznego!