Lasagne z grzybami leśnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z grzybami leśnymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

25 sztuk

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namocz w 300 ml wrzącej wody. Odcedź je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę - połowę przesmaż na oliwie. Wlej śmietanę i gotuj 3-4 minuty. Sos dopraw do smaku.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 2

Krok 3

Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj pieczarki oraz namoczone grzyby i smaż kilka minut razem na mocnym ogniu. Wlej wywar z grzybów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne – sos doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem i ułóż 3 płaty makaronu. Posmaruj ponownie białym sosem, posyp serem i nałóż warstwę grzybowego sosu. Przykryj płatami makaronu i znów posmaruj sosem śmietanowym. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Lasagnę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz pieczarek i podgrzybków możesz dodać również inne leśne grzyby, jak prawdziwki, czy też rydze.

1

Opinie o przepisie

  • Jacek Kubiak

    Jacek Kubiak , 10.10.2016

    wyzwanie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z grzybami leśnymiLasagne z grzybami leśnymi

Jeżeli lubisz dania z makaronu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lasagne z grzybami leśnymi. Lasagne to pochodzący z języka włoskiego termin, który początkowo oznaczał rodzaju makaronu w postaci prostokątnych, cienkich plastrów. Dziś stosuje się go ogólnie do określenia dań przygotowanych na jego bazie. Choć najbardziej rozpowszechnioną odmianą lasagne jest bolognese, równie dobrze smakuje przygotowana w wersji bezmięsnej, np. z grzybami. Pamiętaj, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły. Do dania dobrze sprawdzą się różne rodzaje – w zależności od upodobań dodaj podgrzybki, prawdziwki lub rydze. Powstały przy namaczaniu aromatyczny wywar wykorzystaj do przyrządzenia białego sosu na bazie śmietany. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy makaronu, sosu, sera oraz grzybów. Aby wzmocnić smak dania, użyj jednej z ostrzejszych odmian sera. Piecz przez kilkadziesiąt minut, a następnie podawaj potrawę udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Przekonaj się, jakie to proste!