
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
75 gramów
6 łyżek
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.
Krok 2
W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj harissę i podsmaż całość ok 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymiesza i zagotuj aż powstanie sos
Krok 3
Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.
Krok 4
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i następnie sosem z harissą. Posyp sezamem i listkami kolendry.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać mięso mielone przygotowując je wcześniej podobnie jak przygotowuje się sos bolognese
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony bakłażan
Bakłażan, nazywany też oberżyną, nie jest w polskiej kuchni tak popularny, jak chociażby cukinia, ale warto to zmienić. Potrzebujesz solidnego argumentu, by się o tym przekonać? Oto przepis na pieczonego bakłażana, który sprawi, że już nigdy nie zwątpisz w kulinarny potencjał tego niedocenianego warzywa.
Dla kogo?
Dania z piekarnika należą do twoich ulubionych? Wśród przepisów na liczne zapiekanki nie powinno zabraknąć naszego sposobu na pieczonego bakłażana. Wegetariański rarytas posmakuje także wiernym wielbicielom mięs.
Na jaką okazję?
Co powiesz na to, by sprawić niespodziankę znajomym, którzy wpadną do ciebie w porze późnego obiadu albo kolacji? Nie serwuj im po raz kolejny leczo albo spaghetti. Te potrawy wszyscy już znają – zamiast tego podaj pieczonego bakłażana!
Czy wiesz, że?
Nie pomijaj etapu nakłuwania bakłażana przed upieczeniem. Trwa to tylko moment, ale zapobiegnie pękaniu warzywa podczas obróbki termicznej.
Dla urozmaicenia:
Bakłażana z piekarnika możesz przekroić na pół i wypełnić warzywnym farszem. W takim wydaniu też prezentuje się fantastycznie.